Zašto izbijeliti zube?

Blistav osmijeh oduvijek je privlačio pažnju drugih ljudi. Danas sve veći broj ljudi teži blistavo bijelom osmijehu jer nisu zadovoljni s bojom svojih zubi. Zubi gube svoj sjaj kroz godine.

Caklina je odgovorna za bijeli sjaj zubi, a postoje mnogi uzročnici koji utječu na promjenu boje cakline. Neki od neprijatelja zubne cakline su želučana kiselina, limunska kiselina, led, bijelo vino i mnogi drugi. U ovom slučaju je jako bitno održavati dobru oralnu higijenu i ispirati zube nakon konzumiranja namirnica koje mogu naštetiti zubnoj caklini. Kako se caklina troši i postaje sve tanja, tamnija boja dentina dolazi do izražaja i zubi postaju sve više osjetljivi na hranu ili napitke tamne boje.

Dugogodišnje konzumiranje kave, crnog vina, tamnih sokova i cigareta može dovesti do promjene boje zubi. Antibiotici i određeni lijekovi mogu uzrokovati čak tamnije mrlje na zubima. Takve promjene na zubima mogu se vrlo efikasno riješiti izbjeljivanjem zubi.

Postupak izbjeljivanja

Izbjeljivanje pacijentima vraća bijele zube. Postupak izbjeljivanja zubi je ugodan, potpuno bezbolan i NE ŠTETI zubnoj supstanciji. Izbjeljivanje se provodi isključivo u ordinaciji pod kontrolom stomatologa. Budući da su provedena brojna istraživanja i testiranja o štetnosti, izbjeljivanje se smatra rutinskim postupkom koji ne izaziva apsolutno nikakve štetne posljedice na zube.

Danas je izbjeljivanje vrlo česti postupak kojem podliježu sve dobne skupine. Bijeli zubi postali su veliki trend u svijetu, pa i koid nas. Budući da se stomatologija u tom segmentu jako brzo razvija, načini izbjeljivanja se kroz godina poboljšavaju i usavršuju. Izbjeljivanje je tretman pomoću kojeg možete u vrlo kratkom roku doći do željenog rezultata i vratiti svoje bijele zube.

Lijepi osmijeh povećava samopouzdanje, a osim što estetski izgleda lijepo, također odaje dojam higijene čovjeka i zdravlja zubi.

Metode izbjeljivanja koje Vam preporučujemo:

Prema našem iskustvu i brojnim istraživanjima, izbjeljivanje zoom lampom daje najbolje, najbrže i najvidljivije rezultate u usporedbi sa svim ostalim metodama izbjeljivanja.

Tokom zadnjih 10 godina u našoj su se ordinaciji testirali mnogi proizvodi i načini za izbjeljivanje zubi, koji su se tokom godina poboljšavali. Odlučili smo se za 2 načina koja su pokazala najbolje rezultate, laserom i zoom lampom s tzv. “hladnim svijetlom”. Izbjeljivanje zoom lampom se provodi na način da gelom kemijski djelujemo na površinu zuba. Aktivacijom gela, koji je na bazi hidrogen peroksida, oslobađa se kisik, ulazi u caklinu i mijenja boju zuba za nekoliko nijansi.

Postupak je bezbolan, ne oštećuje caklinu, a obično je gotov u jednoj ili najviše dvije posjete, ovisno o strukturi cakline i boji koju želimo postići. U jednoj posjeti zubi se izbjeljuju 45 minuta. Uglavnom je lakše i kratkotrajnije izbijeliti žute i žuto-smeđe zube od onih plavo-sivih nijansi. Bitno je napomenuti da bi se prije izbjeljivanja trebao detaljno očistiti kamenac kako bi rezultati bili što dugotrajniji.

Ponekad je dovoljno samo poliranje zuba, ali to ovisi o trenutnom stanju i boji zuba svakog pacijenta. Rezultati izbjeljivanja uglavnom traju od godinu do dvije, ovisno o održavanju oralne higijene i životnim navikama, odnosno konzumaciji izrazito obojenog jela i pića. Izbjeljivanje zoom lampom je potpuno siguran i kontroliran način izbjeljivanja zubi.

Izbjeljivanje jednog zuba
(devitaliziranog zuba)

U slučaju devitaliziranog zuba (izvađenog zubnog živca), zub tijekom vremena potamni i time narušava izgled. U tom slučaju je moguće napraviti izbjeljivanje jednog zuba ili interno izbjeljivanje, čime se postiže ponovni sklad zubnog niza.

Interno izbjeljivanje znači da se unutar komorice zuba ubrizgava gel koji ulazi u dentinske tubule te iznutra izbjeljuje strukturu zuba. Na taj se način vraća prirodna boja zuba, koji je bio poprimio tamniju nijansu i pokvario estetiku zubnog niza. Taj se postupak mora ponavljati kako bi se postigli što trajniji rezultati, a koliko puta se mora ponavljati je uglavnom individualno od slučaja do slučaja.

Prema našem dosadašnjem iskustvu, postupak internog izbjeljivanja bi se trebao ponavljati uglavnom svakih godinu i pol do dvije.