PROFESIONALNO ČIŠĆENJE ZUBA

Znate li kako nastaje zubni kamenac?

Mekane zubne naslage, koje smo svakodnevno samo površno uklanjali (zapravo nenamjerno), tijekom vremena zbog minerala u slini kalcificiraju se te tako nastaju tvrde zubne naslage ili tzv. zubni kamenac.

Problem zubnog kamenca nije samo to da naši zubi zbog njega nisu lijepi. Više nas treba brinuti činjenica da on pospješuje napredovanje upale zubnog mesa ili desni, a to nikako ne želimo.

Zbog toga s jedne strane moramo redovito uklanjati zubni kamenac, a s druge naučiti se na koji način i s čim ukloniti zubni plak kako bismo spriječili nastanak zubnog kamenca. Posljednje na redu je poliranje zuba s posebnom polirajućom pastom.

S tim su zubi profesionalno očišćeni do potpune glatkoće. To znači da su uklonjeni svi grubi dijelovi na koje su se vrlo lako hvatale bakterije iz zubnog plaka te nam uzrokovale neugodnosti. Glatke zube je najjednostavnije čistiti ili voditi brigu o njima s priborom za kućnu oralnu higijenu.

Za zdrav osmijeh

Svakodnevno temeljito čišćenje zubi jedan je od temeljnih koraka preventivnog djelovanja očuvanja našeg oralnog i općeg zdravlja. Preporučuje se da na preventivni dentalni pregled ponesimo sa sobom i svoj pribor za oralnu higijenu kako bismo na taj način doktoru pokazali kako čistimo svoje zube. Svakodnevne poslove često izvodimo rutinski. Na kraju zaključimo da nismo toliko temeljiti kao što bi trebali biti ukoliko želimo očuvati svoje oralno zdravlje.

Četkanje ili čišćenje zubnim koncem

S obzirom na pribor koji koristimo za oralnu higijenu, preporučuje se da zube čistimo sa zubnom četkicom koja ima više tisuća tankih vlakana (npr. Curaprox CS 5460 ultra soft), kako bismo bez prevelikog pritiska, temeljito očistili zube i rub desni. Ukoliko ćete se odlučiti ipak za električne zubne četkice, rezultati mnogobrojnih istraživanja pokazali su da je četkica Philips Sonicare pravi zbor za Vas. Ne smijemo zaboraviti niti na međuzubne prostore. Za ta mjesta najbolje je upotrijebiti međuzubnu četkicu odgovarajuće veličine i/ili zubni konac. Ukoliko imamo ugrađene zubne mostove, implantate ili fiksni ortodontski aparat, također i naša oralna higijena mora biti prilagođena tome.

S dobrom oralnom higijenom pobrinut ćemo se za svjež dah te za zdrave zube i desni. Ukoliko će naše desni i zubi biti zdravi, smanjit ćemo i mogućnost nastanka većih zdravstvenih problema, a sve to posvetimo li im samo nekoliko minuta dnevno. Mislimo da se to svakako isplati.