Ispuni (Plombe)

Karijes

Karijes se danas smatra najraširenijom infektivnom bolesti kod čovjeka. Svatko od nas imao je barem jednom tu nezgodnu „bolest“ zbog koje je morao sjesti na stomatološku stolicu. No, kako i zašto on nastaje? Karijes možemo smatrati posljedicom kombinacije faktora od kojih najveću ulogu ima oralna higijena. Koliko je ona važna potvrđuje činjenica da se pravilnim održavanjem higijene smanjuje mogućnost razvoja karijesa, gingivitisa i parodonititsa. Cilj oralne higijene je također jednostavan: odstraniti ostatke hrane s mjesta nedostupnih fiziološkom čišćenju pomoću jezika i sline, odstraniti nakupine plaka, te smanjiti broj bakterija u usnoj šupljini.

U našoj se usnoj šupljini u svakom trenutku nalazi nekoliko stotina vrsta bakterija od kojih neke služe zaštiti zubi i sluznice, druge pak uzrokuju fermentaciju ostataka hrane ili stvaranje kiseline u mikrookolišu i uvjetima bez kisika, čime dolazi dok polaganog, ali sigurnog stvaranja karijesa. U početnoj fazi dolazi do destrukcije cakline, napretkom karijesa dolazi se do dentina te daljnje destrukcije zubne strukture. U trenutku kada karijes postane dovoljno dubok i velik, dolazi do zahvaćanja pulpe zuba.Tada se pacijenti javljaju sa upalom, jakom boli i oteklinom. U tom slučaju je neizvjesno je li još uvijek moguće spasiti zub.

Ispuni

Otkrije li se karijes na vrijeme, uglavnom pomoću radiološke dijagnostike, tada na njegovo mjesto dolazi kompozitni ispun odnosno “bijela plomba”. “Bijele plombe” su danas zauzele glavno mjesto u sanaciji oštećenja strukture zuba nastale karijesom.

Kompoziti su materijali koji se sastoje od svog organskog i anorganskog dijela, a na sam zub pričvršćuju se adhezivnom tehnikom, odnosno lijepljenjem. Također je bitno napomenuti, da zastarijeli amalgamski ispuni, pa čak ni kompozitni ispuni ne traju vječno.

Njih je potrebno mijenjati jer se između zuba i ispuna stvaraju mikropukotine, čime dolazi do pojave sekundarnog karijesa. Ukoliko je karijes bio velik i ostalo je premalo prirodne strukture zuba koja bi čvrsto držala ispun, rade se različiti indirektno (laboratorijski) dizajnirani protetski nadomjesci poput inlaya, onlaya ili overlaya. To su bezmetalni nadomjesci koji svojim izgledom maksimalno kopiraju izgled zuba, dajući mu potpuno prirodan izgled.