PROTETIKA – MEDICINA I UMJETNOST

 • Isprobajte savršenstvo prirodnosti cirkonske krunice
 • Osigurajte si potpuno prirodan izgled zubnog niza
 • Učvrstite strukturu zuba
 • Brzo i efikasno riješite nedostatak zubi povezivanjem zubnog niza
 • Osjetite sigurnost našeg stručnog i iskusnog tima s najboljim referencama

Izazov za svakog stomatologa je protetska rekonstrukcija. Kada dođe i do gubitka velikog broja zuba, moguće je izvesti estetsku i funkcionalnu rekonstrukciju. Radi se isključivo s vrhunskim porculanskim materijalima visoke kvalitete, kojima se postiže prirodan izgled. Protetske radove pacijenti doživljavaju kao savršenu zamjenu za prirodne zube.

*Krunice i mostovi

Krunice su vrsta zubnog nadomjestka koji nakon cemetiranja u potpunosti prekriva ostatak zuba. U usporedbi s ispunom koji prekriva samo dio zuba. S obzirom da prekriva cijeli vidljivi dio zuba, ona postaje njegova nova površina. Krunice su napravljene od metal-porculana, čistog porculana (keramike) ili zirkona. Stomatolog može preporučiti krunicu zbog više razloga, a samo neki od njih su:

 • da bi se povratio puni oblik zuba
 • da bi se ojačao sam zub
 • da bi se poboljšao izgled samog zuba

Krunice se izrađuju za zube koji su prethodno bili slomljeni ili uništeni, te se izrađuju u zubnom laboratoriju ili ordinaciji. Stomatolog pregledava i ispituje sve aspekte zagriza, a tehničar oblikuje krunicu u savršeno anatomskom obliku.

Krunice su najbolji način kako bi se popravio sam izgled zuba, no ona služi i drugim svrhama kao što su oblikovanje ili ojačavanje zuba. Neke krunice izrađene su u potpunosti od porculana.

Zbog takvog izbora materijala karakterizira ih poboljšana estetika, prozirnost i prirodnost. Materijal koji se danas smatra vrhuncem estetske stomatologije je zirkon.

Metal-porculan krunice izrađene su od metala kao baze i porculana koji se oblaže na metalnu konstrukciju, te time dobivamo prirodan izgled. Takve krunice imaju veliku izdržljivost kao i prirodan izgled, ali postoje i određeni nedostaci kod izrade metal-porculanskih krunica.

Nedostaci kod izrade metal-porculanskih krunica:

 • Izgled metal-porculanskih krunica je zadovoljavajući, no nije poput bezmetalnih krunica
 • Porculanski dio krunice može se slomiti
 • Porculanska površina može potrošiti zube u suprotnoj čeljusti
 • Metalni dio krune nekada može biti uočljiv kao tamna linija na rubovima uz zubno meso

Iako se do sada najčešće koristio metal-porculan, zbog navedenih nedostataka danas se za izradu krunica preporučuje koristiti zirkonska keramika, koja je vrhunac estetske stomatologije jer se njome postiže potpuno prirodan izgled zubnog niza.

Zirkon

Zirkonska keramika danas se smatra vrhuncem estetske stomatologije. To je bezmetalna keramika za čiju se jezgru umjesto metalnih legura koristi cirkonijev dioksid, pa se tako ta vrsta keramike danas naziva zirkonij- oksidna keramika.

Njezinom primjenom počela je revolucija kako u medicini, tako i u estetskoj stomatologiji. Zbog njenih izvanrednih mehaničkih svojstava, koja su bolja od svih ostalih biomaterijala, smatra se pogodnom za sanaciju stražnjih regija zuba (čime dobivamo zadovoljavajuću funkciju uz lijep izgled), dok se zbog impresivne estetike, smatra idealnim rješenjem za prednje regije. U prošlosti, mostovi i krunice su bili metal-porculanski. Ti nadomjesci, bazirani na tamnom metalu, znaju izgledati neprirodno i monokromatski s tamnim rubovima u razini zubnog mesa. Svi nadomjesci s zirkononom djeluju potpuno prirodno.

Zirkon je moderni keramički stomatološki nadomjestak za metalne substrukture korištene ispod porculana u krunicama i mostovima. Zirkon je prozračan što daje svijetliji i prirodniji izgled. Bitno je napomenuti da se zirkonijeva keramika smatra biokompatibilnom nakon strogih ispitivanja na citotoksičnost, alergenost, senzibilizaciju i kancerogenost. Za očekivati je da će u skoroj budućnosti ova vrsta stomatoloških nadomjestaka u potpunosti istisnuti metal-keramičke sustave koji zbog svoje estetike ne zadovoljavaju današnje standarde savršenog osmijeha. Sve većom upotrebom bezmetalne zirkonske keramike otvaraju se vrata korištenju CAD/CAM tehnologija koje najavljuju sve veće promjene u kreiranju savršenih zuba, što estetikom, što funkcijom.

Zirkon je nova formula medicinskog materijala pakirana u blokove i oblikovana stomatološkim mašinama za „glodanje“, zatim pečena na 1500 C gdje postaje gotovo neslomljiva.

Ljuskice – Veneers

 • Do ljuskica uz CAD-CAM tehnologiju
 • Brzo i efikasno riješite ortodontske nepravilnosti
 • Poboljšajte estetiku svojih zubi
 • Zamijenite dugogodišnje nošenje ortodontskih aparata brzim i efikasnim tretmanom ljuskica
 • Osigurajte si novi osmijeh uz minimalno brušenje zuba
 • Uživajte u trajnosti, prirodnosti i čvrstoći keramičkih ljuskica
 • Učvrstite strukturu zuba ljuskicama
 • Ako ste se ikad pitali zašto toliko poznatih osoba imaju savršen „hollywoodski“ osmijeh, iznenadili biste se kad bi saznali da su gotovo svi ti osmijesi rezultat estetskih stomatoloških zahvata – najčešće ljuskica i izbjeljivanja.

Jedan od najčešćih načina poboljšavanja osmijeha u suvremenoj estetskoj stomatologiji je postavljanje keramičkih ljuski. To su tanke, prozirne ljuskice koje se lijepe na prednju površinu zuba. Njima možemo mijenjati oblik, veličinu, položaj i boju prirodnih zuba, ispraviti ortodontske nepravilnosti kao što su na primjer razmaci između zubi i povećanje/smanjenje zuba ili zamijeniti stare, neestetske kompozitne ispune. Ljuskice učvršćuju prirodnu strukturu zuba i imaju vrlo široku primjenu u estetskom i funkcionalnom smislu.

Dugi niz godina koristili smo mnoge tehnike i materijale za izradu ljuskica. Danas su aktualne bezmetalne cad-cam e-max ljuskice, Luminieers by Cerinate ljuskice i non prep ljuskice. Cad-cam e-max ljuskice napravljene su od bezmetalne keramike koja zadovoljava visoke estetske kriterije. Bezmetalna keramika omogućuje da ljuskice oponašaju prirodne zube i time postaju savršen protetski nadomjestak.

Američke Lumineers ljuskice izrađene su od posebno čvrstog porculana tvornice Cerinate koja na njih daje desetogodišnju garanciju. Iznimna čvrstoća Cerinate pojačanog staklenog porculana doprinosi tome da se one mogu izrađivati tanke kao leće na oku, a precizno razrađen sistem cementiranja pruža jaku vezu između ljuskice i zuba. Prednost Lumineers ljuskica je što se one mogu lijepiti na zube bez prethodnog brušenja zuba čime se povećava volumen zubi i osmijeha. Lumineers ljuskice lagano podebljavaju zube pa se koriste za pacijente koji žele veći volumen osmijeha bez brušenja zuba. One ipak ne postižu prirodnu tankoću i transparenciju zubi kao cad cam e-max ljuskice koje su apsolutno najbolji protetski nadomjestak. Kod cad-cam e-max ljuskica je također potrebno samo minimalno brušenje zuba. Naše iskustvo je pokazalo da ljuskice izrađene cad-cam e-max tehnologijom daju apsolutno najbolje rezultate u smislu trajnosti, prirodnosti i cijene. Danas su ljuskice postale alternativa za metal keramičke i keramičke (zirkonske) krunice jer štede zdravo zubno tkivo minimalnom redukcijom zuba. Kako biste bili potpuno sigurni jeste li kandidat za postavljanje ljuskica, najbolje bi bilo da dođete kod nas na prvi pregled kako bi naši doktori mogli pogledati trenutno stanje Vaših zubi i prema tome Vam savjetovati je li terapija ljuskicama adekvatno riješenje za Vas. Dosadašnja iskustva su pokazala da su ljuskice dostigle sam vrhunac estetske stomatologije i time vrlo visoko zadovoljstvo pacijenata. Ljuskice su trajni protetski nadomjestak, a pod pojmom trajnog se uglavnom u zdravstvenom smislu podrazumijeva otprilike 10 godina. Veliki broj naših dugogodišnjih pacijenata pokazuje veliko zadovoljstvo ljuskicama, a vraćaju nam se s jako očuvanim ljuskicama i osmijehom „kao novim“ čak i nakon 10 godina.

Prednosti ljuski su:

 • Minimalna redukcija zuba brušenjem – otprilike 0,5 mm, puno manje nego kod brušenja krunica
 • Izuzetno prirodan izgled – porculan imitira caklinu prirodnog zuba i reflektira svjetlo na isti način i zato ljuska ima isti sjaj poput prirodnog zuba
 • Ne tamne – ljuske ne mijenjaju boju jer im je površina glatka poput stakla
 • „Najnježniji“ su zahvat za zubno meso – nema upala i povlačenja zubnog mesa.